Wat is burn-out?

Burn-out is een groot en groeiend probleem in Nederland. 1 op de 7 werknemers kampt met burn-outklachten. Maar wat is burn-out precies? Wat betekent het voor uw organisatie?

Preventie

De oorzaken van burn-out zijn complex. Er spelen allerlei factoren een rol. Uit het onderzoek van De Padvinderij en Stichting Vitamine Z zijn een aantal thema’s en bijbehorende kwesties af te leiden die van belang zijn voor effectieve preventie. Als een medewerker tools en kennis krijgt aangereikt om op deze vragen een persoonlijk antwoord te vinden, is die medewerker weerbaarder tegen burn-out.

  • Reflectie op normen. Wat moet ik allemaal? Van wie moet dat? In hoeverre zijn mijn normen de mijne, in hoeverre heb ik die blindelings overgenomen van ouders/maatschappij?
  • Kwetsbaarheid. Hoe ga ik om met mijn feilbaarheid? Hoe herken ik mijn eigen feilbaarheid? Hoe geef ik aan mezelf en anderen toe dat ik feilbaar ben of heb gefaald?
  • Zelfzorg. Wat is goed voor mij? Wat zijn mijn grenzen? Hoe weet ik wanneer ik moet ontspannen? Hoe ontspan ik?
  • Keuzes maken. Waarom kan ik niet alles tegelijk hebben? Hoe kies ik wat belangrijk voor me is? Hoe neem ik afscheid van wat niet kan?
  • Communicatie. Hoe kan ik aangeven wat mijn grenzen zijn? Hoe kan ik vragen om wat ik nodig heb?
  • Zelfcompassie. Hoe kan ik mild zijn voor mezelf? Hoe kan ik mezelf motiveren zonder mezelf af te wijzen zoals ik nu ben? Hoe kan ik doelen stellen en bereiken vanuit acceptatie van mezelf en mijn situatie? Hoe ga ik om met falen en mislukking?

De preventie-paradox

Een veel gehoorde bedenking onder organisaties is dat burn-outpreventie gaat over leefstijlkeuzes. Dat maakt het tot een domein dat medewerkers beschouwen als persoonlijk en privé. Daar heeft de werkgever zich niet mee te bemoeien.

Maakt dat effectieve preventie onmogelijk? Nee. Als het gaat om burn-outpreventie liggen de belangen van de werkgever en die van de werknemer op één lijn.

Essentieel in het aanbieden van een programma voor preventie is echter, dat het de medewerker duidelijk is dat die preventie in zijn of haar eigen belang is. Een juiste woordkeuze is daarbij cruciaal.

Burn-outpreventie van De Padvinderij

Stichting Vitamine Z ontwikkelde in samenwerking met De Padvinderij mindfulness de burn-outpreventietraining ‘Regie op je energie’. Deze training legt op aantrekkelijke wijze een stevige basis voor goede zelfzorg bij stress. Daarbij ligt de nadruk op het belang van de medewerker zelf, zodat de preventie-paradox wordt omzeild. Maar van de vruchten die de werknemer plukt, profiteert de werkgever evenzeer.

Meer over burn-out

Hoogleraar psychiatrie Witte Hoogendijk (Erasmus MC) en Volkskrant-journalist Wilma de Rek schreven een zeer lezenswaardig boek over het menselijke stresssysteem. Dat blijkt totaal niet toegerust op de moderne maatschappij. Als we niet actief rust nemen, staan we voortdurend “aan” – en branden we op.