Stressreductie in acht weken

De oorzaak van burn-out is stress. Dat betekent niet dat we stress moeten voorkomen of bestrijden: het maakt onlosmakelijk deel uit van het leven. Preventie van burn-out en andere stressgerelateerde klachten begint bij gezond omgaan met die onvermijdelijke stress. 

Voordat je gezond kunt omgaan met stress, moet je door hebben dat je stress hebt. Veel mensen merken pas dat ze stress hebben als het ‘door hun lijf giert’, als ze met klamme handen, pijn in hun hoofd of buik, duizelig en misselijk zijn. Dat is nogal laat: het kost veel tijd om weer kalm te worden. Het zou dus beter zijn om vroegtijdig op te merken dat er stress is. 

De sleutel tot gezond omgaan met stress is daarom: opmerkzaamheid. Wie bewust is van wat er van moment tot moment in het lichaam en de geest omgaat, heeft sneller door als het evenwicht wordt verstoord. En kan dus sneller maatregelen nemen – voor het uit de hand loopt. 

Die opmerkzaamheid kun je oefenen. Dat is de kern van het achtweekse programma in stressreductie. In acht wekelijkse sessies en dagelijkse oefening thuis trainen zij hun ‘innerlijke blik’. Ook leren zij veel over de werking van stress in lichaam en geest en passen zij dit toe op hun eigen situatie. 

Na acht weken hebben de deelnemers een solide basis gelegd voor een aandachtig leven met minder stress. Veel deelnemers oefenen na afloop van het programma nog jaren door – soms een heel leven lang. De reden is simpel: aandachtig leven is prettiger en gezonder dan een leven op de automatische piloot.