Stressreductie voor festivalpubliek

  • door
Workshop burn-outpreventie Icarus Festival

Weerbaarheid tegen stressgerelateerde klachten als burn-out en depressie begint bij de juiste kennis en vaardigheden. Maar hoe kom je daaraan? Vitamine Z is opgericht om de hang naar perfectionisme tegen te gaan en een gezondere levenshouding uit te dragen. En dus gaven we onze workshop in burn-outpreventie voor professionals ook voor ons eigen festivalpubliek.

Gezond omgaan met stress vereist vaardigheden en kennis die in de Nederlandse samenleving niet erg leven. In het onderwijs leren we van alles over de wereld, maar niet zo veel over onszelf. De werking van het stresssysteem bijvoorbeeld wordt beschouwd als specialistische kennis; hoe je gezond omgaat met moeilijke emoties krijg je van je ouders mee – of niet.

Geen wonder dat er een epidemie van stressgerelateerde klachten heerst.

Imperfectie vieren

Stichting Vitamine Z heeft als missie om mensen weer vertrouwd te maken met de donkere kanten van het bestaan: stress, falen, moeilijke emoties. Een van onze projecten is het Icarus Festival, waar we met muziek, theater, lezingen en workshops de imperfectie vieren. 

Stressysteem

Dit jaar boden we een ultrakorte variant van onze workshop Regie op je energie aan. In de sessies van drie kwartier gingen de deelnemers aan de slag met reflectie op hun eigen falen en een verkenning van wat hun stress bezorgt. Ze leerden de basis van het menselijk stresssysteem en kregen inzicht in wat ze kunnen doen om gezond om te gaan met en te herstellen van stress. 

Enthousiasme

Het was een warme, zonnige dag met een mooi programma, maar de drie sessies, die gehouden werden op een boot op broedplaats de Ceuvel in Amsterdam, zaten tjokvol met enthousiaste deelnemers. 

Zaadje

Drie kwartier is natuurlijk te kort om diepgaande gedragsverandering te bewerkstelligen. Maar het is lang genoeg om een zaadje te planten: een zaadje van meer bewustzijn, van meer zelfacceptatie, van een gezonde levenshouding.

Dat er maar een mooie boom uit mag groeien bij iedereen die aanwezig was.